Site icon Gorica Nekretnine

Što je bolje kuća ili stan?

Napokon ste došli do trenutka kada razmišljate o tome gdje želite sagraditi obitelj, preseliti se ili samo se osamostaliti i krenuti u nove pustolovine. Razumijemo Vas u potpunosti, no vjerujem kako niste sigurni što želite točno te koje su predanosti stana nad kućom i obrnuto. Mi smo tu da Vam pomognemo kako bi lakše napravili svoju veliku odluku.

Obiteljska kuća

Kako se tempo života ubrzao, obitelji su postale manje i modernije. Velike kuće nisu prikladne za ove obitelji. Kuće se obično grade tako da budu što veće, sa što više soba i stambenih prostora. Ako tražimo rješenje za kupnju stare kuće, trošak investicije je puno veći od stana jer vlasnik kuće snosi sve troškove vezane uz bilo kakve radove na kući. Kvalitetu života naravno poboljšavaju vrtovi i okućnice itd. Prednost kuće je dvorište i privatnost koju su stanari oduvijek imali. Privatni bazeni, vrtovi, igrališta, to su sve dodaci koje kuća možete birati. Osim toga, većina obiteljskih kuća nalazi se na rubnim dijelovima ili okolnim dijelovima grada, gdje je kvaliteta zraka neupitna, a slab promet osigurava mir.

Ulaganje u kuću je općenito veće te održavanje kuće je svakako veće nego kod stanova, ali kvaliteta života i komfort koji kuća donosi je uvelike bolji nego stana.

Stan

Stan je svakako bolje rješenje što se tiče režija, pogotovo u novogradnjama gdje se koriste najnovije tehnologije, kako bi stambene jedinice bile što bolje energetski učinkovite, te atraktivnije za osviještene kupce. Troškovi režija su time manji pošto vanjski zidovi čuvaju stanove od ivanjskih uvjeta, a sama pozicija zgrade omogućava sunčevu efikasnost tako da uvijek možete očekivati osvjetljenje tijekom dana.

Zatvaranje u stan je slobodan čin jer svaka zgrada ima kućni red i morate naučiti prihvatiti činjenicu da niste jedina osoba u zgradi. Nužna je suradnja i komunikacija s ostalim stanarima, no, kao i na sve u životu, ljudi se relativno brzo naviknu. Stanove je lakše održavati i čistiti, a u mnogim slučajevima zgrade su bliže središtu važnih lokacija nego kuće. Mnogi stambeni kompleksi s više zgrada imaju svoje dječje vrtiće, škole, trgovine, gimnazije itd., a prometna povezanost i javni prijevoz su bolje organizirani. Nedostatak života u stanu je što život znači urbano okruženje – niža kvaliteta zraka i veća razina buke, često izvana.

1. Režije

Troškovi života u stanu nisu jako visoki. Nema velikih mjesečnih režija niti troškova održavanja, a već možete kontrolirati režijske i druge troškove po potrebi i mogućnosti tijekom dužeg boravka u stanu. Što se tiče održavanja i pričuve zgrade, na većinu se ne može previše utjecati i samostalno donositi određene odluke, već se dogovarati s ostalim stanarima. Prednost su naravno novije zgrade koje nisu skupe za održavanje, odnosno nisu potrebne s obzirom na to da je sve novo.

U većini slučajeva kuća je veća, pa je i mjesečni trošak veći. Režije su skuplje, ali treba znati da je kuća kao investicija dugoročno isplativije i trajnije rješenje. Vi ste jedna osoba u kući, sami ste vlasnik, imate sve troškove na raspolaganju, a sve odluke o ulaganju donosite sami.

2. Održavanje

Živjeti u stanu podrazumijeva puno manje održavanja nego kuća. Stan se vrlo brzo, jednostavno i povoljno može održati čistim i urednim. Stanovanje u samoj zgradi je veći izazov što se tiče održavanja. Tu su dogovori ako se planira nešto doraditi, čistiti, urediti i sl.

Održavanje kuće zahtjeva više vremena, angažmana i volje jer većina kuća ima svoju okućnicu, možda i vrt koji onda zahtijevaju više izdvojenog vremena prilikom njihovog uređenja. Uz to, naravno potrebno je i kuću održavati čistom i urednom.

3. Život

Kuća je svakako dobitnik u smislu kvalitete života radi mirnijeg okruženja, čistijem zraka i naposljetku vlastitog mira na svojem posjedu. Dodatak k tome su zelene okućnice, vrtovi, voćnjaci, mogući bazeni i slično. To su sve dodaci koji život u kući mogu još samo povećati i nadodati. Pogotovo u vrijeme COVID-19 se možete osloboditi na svojem posjedu te uživati u tome da se osjećate kao “kod kuće”.

Stan je privlačniji brzom životu, te radi zagađenosti zraka i buke život u stanu nije najkvalitetniji. Isto tako, lokacija zgrade je jako bitno u ovakvim situacijama, kako bi stanari bili dobro povezani za potrebe svojeg života. Stan je idealno rješenje za osobe koje vole dinamičan život i sve u blizini.

Zaključak

Kuća ili stan? Bolje ne tako gledati, već je bolje upitati, “što je MENI potrebno?”. Mi smo svakako tu za Vas da Vam pomognemo s tim pitanjem i rado ćemo Vas asistirati u Vašoj velikoj odluci.

Stan ima svoje prednosti, kuća ima svoje no svakako zapamtite obitelj i “dom” su mjesta gdje su naši voljeni a ne naši objekti.

Vaša Gorica Nekretnine!

Exit mobile version